Świadectwo pomocy św. Andrzeja Boboli

Świadectwo pomocy św. Andrzeja Boboli dla Fundacji „Róże Maryi”

To był 2017 r. Św. Andrzej Bobola przyszedł Fundacji z pomocą w szczególnym momencie – trudnym pod względem finansowym, kiedy Fundacja nie miała znikąd pomocy. W tamtym okresie niewiele osób złożyło ofiary na rzecz Fundacji, a spodziewane wydatki na rekolekcje kapłańskie i pielgrzymkę osób niepełnosprawnych były wysokie. Nikt wówczas nie mógł pomóc, nie było żadnej szansy na jakiekolwiek wsparcie.

Zaczęliśmy zastanawiać się, co zrobić…

W 2017 roku przypadała setna rocznica objawień fatimskich. W maju i sierpniu Fundacja zorganizowała pielgrzymki do Sanktuarium Matki Bożej w Fatimie i innych sanktuariów maryjnych Europy. W sierpniowej pielgrzymce uczestniczyła autorka książki o świętym Andrzeju Boboli, która poprosiła o możliwość przekazania uczestnikom pielgrzymki obrazków ze św. Andrzejem. W tamtym momencie nie było sprzyjających okoliczności, ale ustaliliśmy, że na dalszym etapie – od La Salette –  wygospodarowane będą 2 dni „dla świętego Andrzeja Boboli”.

Od tamtego momentu św. Andrzej „brał już udział” w naszej pielgrzymce, bowiem w drodze do Fatimy modliliśmy się do niego.
A w Fatimie… Na adres mailowy Fundacji przyszła wiadomość… z Chicago… zaproszenie od tamtejszej Polonii… Wówczas nie rozumieliśmy jeszcze, że to św. Andrzej Bobola tak szybko zareagował na nasze modlitwy 😊.

Kolejna wyjątkowa sytuacja miała miejsce, kiedy dotarliśmy do La Salette. Jeden z ojców Saletynów – duchowych synów Maryi z La Salette – zaprosił uczestników pielgrzymki na zakupy do prowadzonego przez ojców sklepiku. Jakież było nasze zdziwienie, kiedy po otwarciu szafy autorka książki o świętym Andrzeju Boboli wyjęła… płytę DVD o jego życiu… Skąd i dlaczego akurat w La Salette św. Andrzej Bobola? I dlaczego podczas poprzedniej, majowej pielgrzymki nie było tych płyt?

W ten sposób św. Andrzej Bobola dał o sobie ponownie znać i zachęcił, abyśmy zwrócili się do niego o pomoc. W tamtym czasie poznaliśmy również świadectwo pewnego proboszcza, któremu św. Andrzej Bobola pomógł wybudować kościół. Dlaczego więc miałby nam nie pomóc?😊

Postanowiliśmy zatem odmówić Nowennę do św.  Andrzeja Boboli. Po jej zakończeniu ponownie odezwała się do nas Polonia z Chicago – tym razem z ofertą pomocy – propozycją wyjazdu do USA…

Nadzwyczajne było to, że w ciągu 3 tygodni udało nam się załatwić wszystkie formalności związane z podróżą, w tym wizy dla trzech osób. W USA zebraliśmy potrzebne pieniądze opowiadając Polonii o objawieniach Matki Bożej w Kibeho w Rwandzie. To był grudzień 2017 r.

Po raz drugi wyjechaliśmy do Stanów we wrześniu 2018 r. Wówczas towarzyszył nam św. Andrzej Bobola. To właśnie o nim chcieli słuchać Polacy mieszkający w USA i na hasło „św. Andrzej Bobola” otworzyły się dla nas drzwi tamtejszych kościołów. Otrzymaliśmy wtedy kolejną pomoc finansową.

Od tego momentu św. Andrzej Bobola zaczął nam bardzo pomagać, a my pomagaliśmy jemu. Promowaliśmy św. Andrzeja Bobolę poprzez wyświetlanie filmu podczas pielgrzymek, przekazywanie informacji o jego życiu i cudach za jego wstawiennictwem, poprzez drukowanie i rozprowadzanie obrazków z jego wizerunkiem i modlitwą za Ojczyznę i za Kościół. Ten wielki męczennik bardzo zachęca, abyśmy zwracali się do niego w naszych potrzebach. Chce również, abyśmy pomogli innym ludziom poznać jego osobę, bo jest za mało znany i tylko niewielu Polaków korzysta z jego pomocy.

***

Św. Andrzej Bobola jest patronem pojednania – pomaga likwidować podziały między ludźmi, łączy ludzi i rodziny. Znamy świadectwo pewnej kobiety, która modliła się nowenną do św. Andrzeja Boboli o naprawienie relacji z siostrą. Po odmówionej nowennie siostra nawiązała z nią kontakt po 32 latach milczenia.

***

Święty Andrzej Bobola jako szczególny opiekun i patron pragnie bardzo pomagać Polsce oraz Polakom i chce, abyśmy szerzyli jego kult. Zachęca również – jako pośrednik Matki Bożej – abyśmy wzywali na pomoc Matkę Bożą Częstochowską.

O życiu, cudach i kulcie św. Andrzeja Boboli opowiada ks. prał. Józef Niżnik – kustosz Sanktuarium św. Andrzeja Boboli ze Strachociny.

Zachęcamy do odsłuchania:

Cz. 1 – św. Andrzej Bobola – człowiek z temperamentem

Cz. 2 – św. Andrzej Bobola – patron wybrany przez Boga

Cz. 3 – św. Andrzej Bobola – patron Polski na XXI w.